@Work: mixing alcohol and entertaining clients

@Work: Alkohol k byznysu (ne)patří

PŘIPRAVILA: LUDMILA HAMPLOVÁ / 15.2.2017

Dát si skleničku při pracovní večeři nebo darovat lahev kvalitního vína významnému klientovi může být projevem dobrých obchodních vztahů, ale také zdrojem mnoha nedorozumění. Jak se na to dívají úspěšné Češky?

Eva Klejmová, Director J&T Concierge Monaco

Při své práci se účastním mnoho galavečeří a taktéž se potkávám často s klienty na obědy i večeře, hlavně v Monte Carlu, kde momentálně žiji. Tady jsou lidé uvolnění a vyloženě se těší na dobré jídlo a na sklenku kvalitního vína či šampaňského. Naši klienti a partneři víno milují a často se stává, že právě kolem dobrého vína se odehrává celá večeře. Je to rituál. Víno a dobré jídlo k sobě neodmyslitelně patří, tedy pokud nejste zrovna třeba v Indii - i když tam už se také snaží s vlastní produkcí, například z vinic Sula. Sama na pracovních obědech nepiji, neboť mne většinou čeká odpolední agenda. Na večeřích si pak ráda k dobrému jídlu skleničku kvalitního vína dám a ráda si o víně i povídám. Velice ráda vařím a často pořádám malé privátní večeře doma. Vydařenou kombinaci párování jídla s vínem pak považuji za umění a věřím, že takovýto zážitek dokáže přenést jinam a emocionálně hosta naplnit.

Jitka Dvořáková, obchodní ředitelka Mall Group

I přesto, že jsme ve spotřebě alkoholu na osobu na předních příčkách v porovnání s ostatními zeměmi, u byznys obědů se pivo pije výjimečně, víno pak jen sporadicky. Možná je to dáno i tím, že je v Čechách nulová tolerance alkoholu za volantem, a tak pohodlnost převažuje nad chutí pít. Naopak u obchodních večeří je víno obvyklé a během firemních večírků pak naprosto běžné. Lahev vína považuji za elegantní dar, v posledních letech ji doplnila neméně oblíbená láhev prvotřídního rumu, který je často součástí vánočních dárků. V zahraničí se pije už u oběda, například v Rumunsku se i kouří, jako by se nechumelilo, a jedna lahev není žádná míra. I proto už v cizině víno není jako dar obvyklé, protože nemá takovou přidanou hodnotu. Japonci naopak nepijí přes den vůbec, geneticky mají špatnou schopnost snášet alkohol, a tak ve večerních hodinách bývají v náladě první.

Celý článek najdete v lednové Marie Claire.